RAKOTT KELKÁPOSZTA

Kb. 1 kg kelkáposzta, ½ kg darált sertéshús, 2 dl rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál õrölt köménymag, 1 teáskanál majoránna, mokkáskanál piros fûszerpaprika,örölt bors, 2 evõkanál olaj, 1 db egész tojás. izlés szerint só, zsemlemorzsa

Elkészités: A leveleire szedett kelkáposztát megmossuk,a levél nyelét kivágjuk, lecsurgatjuk, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük. Néhány percig fõzzük, ezután lecsöpögtetjük és hagyjuk kihűlni. A rizst kevés vizben picit előfözzük, és hagyjuk hülni.A megtisztított apróra vágott hagymát, olajon üvegesre pirítjuk és belekeverjük a füszerpaprikát is, majd hozzátesszük a darált húshoz, amibe vagy a fentiek szerint vagy saját izlésünknek megfelelően borsot, köménymagot, sót, majorannát, fokhagymát és 1 tojást teszünk és össszekeverjük a már megfőtt rizzsel. Közben tepsit kivajazzuk, azután az alját egy réteg kellevéllel kibéleljük. Erre ráteszünk egy réteg rizses húst, erre újabb réteg kellevél jön, amelyet a rizzsel és a hússal rétegezünk. A tetejére megint csak a kelkáposzta kerül. A rétegek közé tegyünk a tejfölt is majd amikor a hozzávalók elfogytak, kevés zsemlemorzsával meghintjük a tetejét és erre baconszeleteket, és kis darabka vajat teszünk és előmelegített forró sütőbe megsütjük. Ha a teteje pirulni kezd késznek nyilvánitjuk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s