TÖPÖRTYÜS POGÁCSA, FEHÉRBORRAL

Hozzávalók:

50 dkg liszt 0,5 dl tej 3 dkg éleszto 1 kávéskanál cukor 20 dkg tepertő 30 dkg Ráma margarin 1 pohár tejföl 1/2 dl fehérbor 1 tojássárgája 2 mokkáskanál só őrölt bors

Elkészítés:

A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztot és felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztot, a tejfölt, egy mokkáskanál sót, a bort és összedolgozzuk. (Ha a tészta túl kemény lenne tejjel vagy tejföllel lazítjuk.) Rugalmas, könnyen

nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, kicsit sózzuk, borsozzuk, felcsavarjuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk és hajtogatjuk. (Azaz a tésztát harmadokra osztjuk, és a két szélső oldalt a középsőre hajtjuk, majd a bal-, aztán a jobboldalt hajtjuk a középsőre. Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval  kb.4 cm kiszaggatjuk.

A pogácsákat tepsibe tesszük, tetejüket a tojássárgával megkenjük, kb. 20 percet hagyjuk még kelni. Majd forró sütőben (kb. 220 fok) 15-20 perc alatt világos pirosra sütjük.

 Forrás: Horváth Ilona szakácskönyve

Megjegyzés a lényeg a krémes tészta kinyújtásán van, igy lesz leveles.

A bor hozzáadásával pedig könnyebb, izletesebb  lesz a pogácsánk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s