SZILVÁS GOMBÓC

Divat ide, gasztro újitások oda a szilvásgombóc töretlen népszerüségnek örvend.

Nálunk nagyon a topon van.Egyszerüen imádjuk.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg krumpli

12,5 dkg liszt

kb 2.5 dkg vaj

1 tojássárgája

A töltelékhez:

kb. 15  kimagozott szilva

kb. 10 dkg zsemlemorzsa

vaj vagy olaj

fahéj

porcukor

Elkészítés:

A burgonyát (  én Yukon Gold  burgonyát használtam és közepes nagyságúakat választottam) megmossuk és héjastól  puhára fözzük. Ha kész meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.

Összegyúrjuk a liszttel és 2,5 dkg olvasztott vajjal, a tojássárgával, picit megsózzuk. Ha túl lágy a tésztánk, tehetünk hozzá egy kevés lisztet, ha kemény, akkor vajat.

Nyújtófával kisodorjuk, négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe egy egész kimagozott vagy a szilva nagyságától függően  fél, vagy negyed kimagozott szilvát  teszünk, amit elözöleg fahéjas porcukorban jól megforgattunk. Gombócokká formáljuk. Forró sós vízben kifőzzük. Ha a gombócok feljönnek a viz felszinére, akkor óvatosan szürőkanállal kiveszük a megfőtt gombócokat ,és a közben a vajon vagy olajon aranysárgára pirított zsemlemorzsában meghempergetjükTálaláskor  fahéjas porcukorral megszórjuk.

 

Megjegyzés: Egy alkalommal sok szilva megmaradt, ami nem fért a gombocókban, így született meg az újitás, azóta a gombocók mellé, külön is szervirozok szilvát, amit elözőleg kevés cukorral , sok fahéjjal kicsit átfőzök és langyosan a gombócok mellé kinálom.

A szilva mellé egy két szem mazsolát is tehetünk, nagyon jó izü kombinációt ad a szilvával.

Zsemlemorzsa helyett darált,  porcukorral elkevert ,mákban hempergetve is nagyon finom.

One thought on “SZILVÁS GOMBÓC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s