HÁZI KENYÉR

HÁZI FEHÉR KENYÉR,  ARTISAN WHITE BREAD

 

Ne ijedjünk meg a kenyérsütéstől, nem egy ördöngösség, hiszen öseink instant élesztő, digitális mérleg, kenyérsütő, hőlégkeveréses sütő és egyéb kütyük nélkül is sütögettek kenyeret. Ha  mi magunk sütünk  kenyeret nem csak pénzt spórolunk és adalékmentes ételt eszünk hanem látjuk a csodát, amit egy megkelt, megsütött kenyér látványa nyújt. Orrunk megtelik a sülő kenyér illatával, hallhatjuk a kenyér hangját, amikor kivesszük a sütőből és megrepedezik a héja. Érdekes élmény.Csak az első lépés nehéz a többi megy magától.

Mielött eltervezem a kenyérsütési napot, elötte két nappal fogok egy kisméretü tálat és a kezemmel fél maroknyi lisztet szórok bele és annyi kézmeleg vizet, hogy az ujjammmal meg tudjam forgatni a masszát, és lefedem. A konyhapulton hagyom. Másnap ismét hozzáadok lisztet ( úgy 2o dkg- nyi legyen összen )és vizet, most teszek hozza egy késhegynyi száritott élesztőt ,összekeverem és letakarom, szintén szobahömérsékleten tárolom. Ez lesz a kovász, ami akkor jó ha kicsit savanykás szagú, és a tetején buborékos. Kovász készithetünk úgy is, hogy a már kész kenyértésztából lecsipünk egy kicsit, ezt hütőben tároljuk, felhasználás előtt pedig szobahőmérsékleten készitjük elő. Ezt öregtésztának hivják.

Én a kovászt két napig érlelem.

A harmadik  nap  sütöm meg a kenyeret. A recept, ami alapján készitettem  itt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s